Mi a megtakarítás?

Ha körültekintően bánsz a pénzeddel, és igyekszel rendszeresen félretenni, akkor pénzed lassan, de biztosan gyarapodni fog. Megtakarítás akkor keletkezik, ha egy adott időszakban bevételeid összege meghaladja a kiadásokét, vagyis megszerzett jövedelmedet nem költöd el teljes egészében. Megtakarítást ezért várható bevételeid és várható kiadásaid függvényében tervezhetsz, mégpedig a mindennapi életviteledhez szükséges kiadások után megmaradó, szabad jövedelmed terhére. A tervezéshez segítséget jelent, ha házi ?költségvetést? készítesz.

Miért érdemes megtakarítani?

Ha úgy döntesz, hogy bevételeid egy részét megtakarítod, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy lemondasz jövedelmed egy részének azonnali elköltéséről (vagyis a jelenbeli fogyasztásodat mérsékeled). Az ilyen döntés hátterében általában az áll, hogy jövedelmed megtakarított részének felhasználását hasznosabbnak értékeled a jövőben, mint a jelenben. Ha megtakarított pénzedet nem készpénzben tartod, hanem okosan befekteted, annak értéke az idő előre haladtával várhatóan nőni fog. Megtakarításaiddal tehát jövőbeni anyagi lehetőségeid bővülnek. Ez egyben anyagi biztonságot is jelenthet arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva (munkanélküliség, betegség, stb.) átmenetileg vagy tartósan csökkenne a rendelkezésre álló jövedelmed. Ezért a rendszeres és tervezett megtakarítások egyben az öngondoskodás alapját is képezik.

Milyen élethelyzetekben van lehetőséged megtakarítani?

A felnőtt élet kezdetén, a munkába állást követően rendszeres jövedelemre teszünk szert, amellyel célszerű okosan gazdálkodni. Megtakarítási lehetőségeink és céljaink rendelkezésre álló jövedelmünk mellett nagyban függnek aktuális élethelyzetünktől (tanulás, családalapítás, nyugdíjas évek) is. A pénzzel, megtakarítással kapcsolatos döntések részét képezik mindennapjainknak, és végigkísérik életünket. Céljaink eléréséhez (külföldi utazás, modern számítógép, saját gépkocsi, lakás vásárlása stb.) érdemes rendszeresen megtakarítanunk. Sőt, a nyugdíjcélú elő-takarékosságot sem túl korai már fiatalon megfontolni és elkezdeni. 

Érdemes a viszonylag kis összegeket is félretenni?

Már egy viszonylag alacsonyabb összeg rendszeres megtakarítása és befektetése (pl. megtakarítási számla, lekötött betét) is néhány éven belül milliós nagyságrendet elérő anyagi tartalékot biztosíthat számodra. Ezt az összeget később akár váratlan jövedelemcsökkenés ellensúlyozására (pl. átmeneti munkanélküliség), akár értékesebb tartós fogyasztási cikkek beszerzésére (pl. nagyobb teljesítményű elektronikai berendezés, gépkocsi), esetleg lakásvásárlásra is fordíthatod. 

 

Mi alapján állapíthatod meg, hogy mennyit tudsz megtakarítani?

Pénzügyi helyzeted alakulását egyszerűen nyomon követheted és könnyebben kézben tarthatod, ha ?házi? költségvetést állítasz össze. Ezáltal reálisabban tudod megítélni anyagi helyzetedet, és segítségével jobban fel tudod mérni, hogy havi bevételeidből mennyi tudsz tartalékolni. Első lépésként írd össze havi bevételeidet és kiadásaidat az alábbiak szerint!

Amennyiben még tanulsz, a költségvetést ugyanúgy el tudod készíteni, bevételi oldalon szerepeltetve ösztöndíjad, zsebpénzed, diákhiteled, vagy egyéb jövedelmed, összevetve azokat kiadásaiddal (kollégium, továbbtanulás költségei, stb.). A bevételi és kiadási oldal összevetése alapján egyértelműen látni fogod, hogy egy hónapban mennyivel költöttél kevesebbet (vagy többet!) az adott havi jövedelmednél. A költségvetés tehát egyértelműen megmutatja, hogy rendszeres kiadásaidon felül marad-e pénzed, és ha igen, mennyi.

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni megtakarításkor?

Mivel a megtakarítási lehetőségeknek számos típusa létezik, alapos mérlegelést igényel a számodra leginkább megfelelő forma kiválasztása. A konkrét ajánlatok áttekintése előtt fontos tisztáznod, mekkora összeget tudsz, illetve akarsz megtakarítani, és milyen időtartamra tudod pénzedet nélkülözni. Ha időközben mégis szükséged lenne a pénzre, milyen feltételekkel juthatsz hozzá. Persze az sem elhanyagolandó, hogy mekkora az elvárt hozam nagysága. Fontos mérlegelni mindezek mellett, hogy akarsz-e, mersz-e a magasabb hozam reményében bizonyos kockázatot is vállalni, vagy inkább biztonságra törekszel.

Milyen időtávban és összegben érdemes gondolkodnod az egyes megtakarítási lehetőségek esetében?

Mielőtt választanál a megtakarítási lehetőségek közül, gondold végig, hogy kb. mennyi ideig tudod nélkülözni a pénzedet, azaz meddig akarod/tudod lekötni. Ez az idő (lekötési idő) 1 hónaptól akár 10-20 évig terjedhet, s jó tudni, hogy ha pénzedet a lejárat előtt akarod visszakapni, akkor általában kedvezőtlenebbek a feltételek, kevesebb lehet a tényleges hozamod. A következő táblázat röviden összefoglalja a leggyakoribb megtakarítási és befektetési lehetőségek jellemző lekötési idejét és ajánlott nagyságrendjét.

Van-e összefüggés a befektetések kockázata és hozama között?

Mielőtt a megtakarítási/befektetési lehetőségek között választanál, minden esetben érdemes alaposan végiggondolni, hogy magasabb hozam reményében mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni. Bizonyos megtakarítási típusok esetében (pl. bankbetétek, állampapírok stb.) lejáratkor a lekötött pénzedet és az ígért kamatot is biztosan megkapod, míg más befektetéseknél ? a felvállalt kockázattól függően ? a hozam lehet több is (de kevesebb is!), mint például a betéti kamat.
Bármilyen befektetésről legyen is szó, hozamának nagyságát kisebb-nagyobb mértékben befolyásolják előre nem látható, véletlen események. A kockázatosabb befektetések (pl. részvények) erősebben ki vannak téve véletlen hatásoknak, mint a kevésbé kockázatosak (pl. bankbetét). Általános nézet - amelyet a múltbeli adatok is alátámasztanak-, hogy minél kockázatosabb egy befektetés, annál magasabb a várható hozama, de a hozam ingadozása is.

Milyen különbség van az egyes befektetési típusok kockázatát tekintve?

A következő ábra az egyes megtakarítási típusokat kockázatuk mértéke alapján rendezi el, és megmutatja, hogy ezek elsősorban milyen típusú befektetőknek ajánlhatók.

Az egyes befektetési lehetőségek közül természetesen egyszerre többet is kipróbálhatsz, de mindig gondold végig a fenti szempontokat, és kérj részletes tájékoztatást.

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Önnek van hitele?
Igen, deviza alapú CHF
Igen, forint alapú
Nincs, nincs is rá szükségem
Nincs, most van rá szükségem
Nincs, de befektetéssel kombinálnék