Mi a befektetés célja?

Nincsenek univerzális, ?mindenre jó? befektetések! Másképpen kell döntened, ha a cél például egy jövőbeli ingatlanvásárlás, vagy jövőbeli jövedelmed kiegészítése.


Mennyi a befektethető pénzösszeg?

A különböző nagyságrendekhez más típusú befektetések közül érdemes választanod. 1000 forintért nemigen vehetsz például részvényt, de nem érdemes befektetési jegyet sem vásárolni.


Mennyi időre akarsz befektetni (befektetési időtáv)? Milyen könnyen tehetjük készpénzzé befektetésünket (likviditás)?

Nem mindegy, mikor lesz szükséged a pénzre, s főleg, ha szükséged van rá, akkor milyen gyorsan tudsz hozzájutni. Ha megtakarításaidat látra szóló betétbe helyezed, azt bármikor fel is tudod venni. De ha befektetésként mondjuk hosszúlejáratú értékpapírt vásárolsz, akkor számolnod kell azzal, hogy annak lejárat előtti és elfogadható áron történő eladása hosszabb időt is igénybe vehet.


Mekkora hozam érhető el?

A befektetésektől mindenekelőtt az várható el, hogy hozamot termeljenek, hiszen a befektetők ezért mondanak le a pénz azonnali elköltéséről. Mindannyiunk elvárása, hogy befektetett pénzünk egy későbbi időpontban is legalább annyit érjen (azaz legalább annyit tudjunk vele vásárolni) mint ma, azaz értéktartó legyen. Befektetésed akkor termel reálhozamot, ha hozama legalább eléri, de lehetőség szerint meghaladja az infláció azonos időszakra vonatkozó mértékét. A hozammal kapcsolatban még egy fontos dolognak kell utánanézned: terheli-e adófizetési kötelezettség az így keletkezett jövedelmet. Ha igen, akkor ez tovább csökkenti a ténylegesen elért hozam mértékét.


Mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni?

Minden befektetés hordoz magában bizonyos kockázatot, azaz bizonytalanságot. Ugyanakkor ennek mértéke az egyes befektetések tekintetében nagyon különböző lehet.  Erről részletesebben a ?Milyen különbség van az egyes befektetési típusok kockázatát tekintve?? menüpont alatt olvashatsz. Neked kell eldöntened, hogy mekkora a kockázati ?étvágyad?, azaz inkább óvatos vagy merész befektetőként viselkedsz.


Érdemes-e mindent egy lapra feltenni?

Sok befektető vallja, hogy a megtakarítások egy részével érdemes nagyobb kockázatot vállalni, de azt is tudja, hogy nem szabad minden pénzt ?egy lapra feltenni?. Egy angol mondás ezt úgy fejezi ki, hogy ne tegyünk minden tojást egy kosárba!? Hiszen, ha a kosár leesik, akkor minden tojás összetörik! De ha több helyre teszed őket, akkor remélheted, hogy lesz olyan, amelyik épségben megmarad. A befektetések vonatkozásában ez azt jelenti, hogy hasznos, ha pénzedet megosztod többféle befektetés között. Ekkor nagyobb esélyed van arra, hogy lesz olyan, amelyikkel nagyon jól jársz, és ez kárpótolhat, ha egy másik befektetésed esetleg veszteséges volt. Ez a megosztás végső soron a befektetéseid egészére (azaz a tojással teli kosárra) vetített kockázat csökkentését eredményezi. Ám még a kockázatmegosztó stratégia sem garantálja, hogy nem fogod pénzed, vagy annak egy részét elveszíteni, ha a magasabb kockázatú befektetéseket részesíted előnyben.Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Önnek van hitele?
Igen, deviza alapú CHF
Igen, forint alapú
Nincs, nincs is rá szükségem
Nincs, most van rá szükségem
Nincs, de befektetéssel kombinálnék